Een hapje en een drankje

Aangezien wij, in de regel lange tijd, ondergronds verblijven nemen we iets te eten en te drinken mee om in een pauze de inwendige mens te versterken. Dit begon met het bekende blikje knakworst op de de Petromax en een blikje cola. De worstjes werd dan vaak overgoten met mijn beruchte mosterd waar zich bijna niemand aan waagde. Maar vaak gingen we zonder Petromax op pad of wilden we wel eens iets anders dan de gebruikelijke knakworst.

En dus kwam bij ons het gebruik, dat iedereen iets meenam om te delen, in zwang. Jacques, mijn vaste bergmaat had een zwak voor pinda's in de dop en ikzelf nam vaak eigen gemaakte gehaktballetjes mee. Samen met iets te drinken smaakte dat prima. 

Mijn bergmaat Johan was echter niet op de hoogte van dit gebruik dus als wij met hem op pad gingen had hij nooit iets bij zich. dat was geen ramp want wij hadden altijd meer dan genoeg om te delen bij ons. En aangezien hij tijdens de meeste van onze Belgische groeventochten altijd onze gastheer was, vonden wij dat hem "vrijhouden" het minste was dat we terug konden doen. Johan, bescheiden als hij is, voelde zich toch schijnbaar bezwaard en besloot op een goede dag dat hij toch ook maar eens iets moest doen. 

Tijdens een tocht door de Grote Berg van Zussen viel het Jacques en mij op dat Johan een bruin tasje bij zich had. Aangezien het niet echt een bergloperstasje was, was onze nieuwsgierigheid gewekt maar Johan bleef vaag dus langzaamaan verdween onze interesse in het tasje en concentreerde wij ons op datgene waar we voor gekomen waren, de groeve. Toen het tijd werd om te pauzeren en we een geschikt plekje hadden gevonden zei Johan ineens "zo mannen, nu heb ik eens iets lekkers meegenomen" en toverde enkele attributen te voorschijn en ging in de weer. Niet alleen was onze verbazing groot, maar natuurlijk ook onze nieuwsgierigheid!

Toen de gasbrander te voorschijn kwam begon het te dagen. Jacques is een liefhebber van crème brûlée en Johan had crème brûlée meegenomen! Natuurlijk gaat er niets boven verse crème brûlée dus deze werd ter plekke bereid. De verrassing was groot en de crème brûlée was overheerlijk. Waarschijnlijk de beste die ik ooit gehad heb want wees eerlijk: wie kan zeggen dat hij vers bereide crème brûlée in een groeve heeft gegeten?




Reacties

Populaire posts