Plattegrond

Deze week kwam de voltooing van de plattegrond in de Zonneberg in het nieuws. Negen jaar van schaven, schuren en tekenen ging er aan vooraf maar nu is hij dan eindelijk klaar en kan hij in al zijn glorie aanschouwd worden. Hulde aan de makers ervan.

Als oorspronkelijke locatie was een zijgang van de Bloemenweg gekozen. Ik, als toenmalige SOK-voorzitter, heb tijdens een overleg met de initiatiefnemer, Wilfred Schoenmakers, ervoor gepleit om een andere locatie te kiezen en heb enkele suggesties gedaan. Het belangrijkste argument om een andere locatie te kiezen was dat het hier om een van de oudste gedeelten van de berg ging en het schoonmaken en gladschuren van een eeuwen oude wand wel heel erg ingrijpend was. Aangezien het een relatief smalle gang was zou men moeilijk afstand kunnen nemen om het geheel te aanschouwen was ook nog een argument mijnerzijds. De tegenover liggende wand was bedekt met een fijne laag eeuwen oud stof, als op deze plek lang en vaak zou worden stilgestaan zou men tegen deze wand gaan leunen waardoor deze wand binnen de kortste tijd van haar patina zou zijn ontdaan. 

Gelukkig heeft men deze adviezen ter harte genomen en heeft men voor de huidige locatie in een van de jongste gangen, gekozen. Mijns inziens komt de plattegrond op haar nieuwe locatie beter tot haar recht!



Dat ik heb geholpen om een eeuwen oude gang in haar oorspronkelijke staat te laten en de plattegrond door mijn suggesties nu op een veel betere plaats is aangebracht dan de bedoeling was en waardoor hij veel beter tot zijn rechtkomt is best een reden om trots op te zijn.

Reacties

Populaire posts