De Put

Het gebied rond de zogenaamde put in de Aardappelenberg is, en was, een geliefde plek om te pauzeren of samen te komen. Het muurtje van de, naast de put liggende, voormalige mestbak is een prima plaats om te zitten. Ook wij zitten daar wel eens. Maar ik hield altijd een oog op mijn medebezoekers want de put is een erg gevaarlijke situatie. Een open niet afgeschermd gat, met een indrukwekkende diepte, in de grond! 

Tijdens een van onze foto-sessies zaten Jacques en ik daar te pauzeren toen enkele berglopers aangetrokken door ons licht de hoek om kwamen en er één bijna recht de put in liep was voor mij de maat vol. Er moest iets gebeuren! dit was te gevaarlijk en gezien de toenemende drukte was het m.i. een kwestie van tijd eer er echt iets ernstigs gebeurde, en dan waren de rapen gaar. Tijd voor actie dus. Na met een paar serieuze mede berglopers gesproken te hebben kwam er een idee en plan. We gingen er een muurtje mogen metselen. Hoog genoeg om een waarschuwing te zijn maar laag genoeg om nog in de put te kunnen kijken.

Al snel werden er in Sibbe een paar mergelblokken geregeld (het muurtje moest natuurlijk wél passen in de omgeving) een andere bergloper kon niet alleen goed metselen maar doneerde ook het cement. Iemand anders zorgde voor koffie en een broodje, en enkele vrijwilligers van het Belgische Natuurpunt hielpen met slepen van het materiaal en leverden hand- en span-diensten. Al bij al een bont gezelschap van berglopers die meehielpen. Achteraf waren er enkele berglopers teleurgesteld dat ze niets wisten van deze activiteit en dus niet hun steentje konden bijdragen. Een bergloper had nog een roestvrijstalen leuning weten te regelen en die zou later nog worden geplaatst. Tot die tijd werd het gat afgedekt met een rooster.

Het metselen van het muurtje ging gestaag en was snel gerealiseerd. En we waren trots op het resultaat en blij dat de groeve nu een stukje veiliger was. we waren op een zaterdagochtend begonnen en we waren al voor de middag klaar met het werk.

Lang heeft het muurtje niet bestaan want een paar andere berglopers, of zij die menen dat te zijn, vonden dat deze bemoeienissen niet thuis hoorden in “hun” groeve en vernielden alles zodat we terug bij “af” waren. Een teleurstellende situatie en de zinloosheid ervan is duidelijk. Sindsdien is de gevaarlijke situatie ongewijzigd. Nu worden steeds meer groeven afgesloten wegens het gevaar dat ze vormen. 

Ondanks dat het muurtje nog geen dag heeft bestaan ben ik er trots op dat ik het in ieder geval geprobeerd heb en het mij lukte om in zeer korte tijd een aantal enthousiastelingen en materiaal bij elkaar kon krijgen om dit te realiseren. Maar de slopers van de muur zullen er op hun manier ook wel trots op zijn dat ze een veilige situatie in de Aardappelenberg hebben weten te voorkomen……… Chapeau.

Reacties

Populaire posts